Tekenen voor Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

View project

Op 12 juni is de tentoonstelling ‘Tekenen voor Amsterdam’ geopend; kunstenaars zien de stad, biedt een levendige en gevarieerde beeld van Amsterdam in de afgelopen jaren.
Je kunt meer dan vijftig artiesten zien, waaronder Wendelien Schönfeld, Titus Dekker, French Matchmaker, Joanna Quispel, Lau Heidendael, Jaap-werk Ploos van Amstel, Kris Spinhoven en Bert Osinga.
In tekeningen, aquarellen, etsen en linosnedes zien we hoe de stad op veel plaatsen veranderde, naast meer tijdloze beelden van schepen in het water of kanalen in de binnenstad.
Een speciaal onderdeel van de tentoonstelling is het werk “In vogelvlucht” van Theo de Feyter, op locatie getekend, langs een rechte lijn tussen zijn atelier in Osdorp en zijn huis in het Plantage-gebied. Uit deze serie zijn 20 van de 55 tekeningen te zien, dit is het gedeelte tussen de Ten Katestraat en de Nieuwe Herengracht.
Pelle Herfst was verantwoordelijk voor het lichtontwerp van deze tentoonstelling.
We hebben een correctiefilter gekozen voor de warme geelachtige halogeenverlichting om de tentoonstelling een meer daglichtgevoel te geven dat lijkt op de daglichtsfeer waarin de schilderijen werden gemaakt.