Deens Maritiem Museum Helsingor

View project

Pelle Herfst + Sierk Janszen creëerden het verlichtingsontwerp en het AV-systeemontwerp voor de permanente tentoonstelling: ‘Seafever’ in het nieuwe Deense nationale maritieme museum in Helsingør, Denemarken. Kossmann.dejong was verantwoordelijk voor het museumtentoonstellingconcept en -ontwerp.
Het spectaculaire museum met een oppervlakte van 5000 m2 is ontworpen door de beroemde Deense architect BIG.
Het is gelegen in Helsingør in een oude droogdok op slechts een steenworp afstand van Kronborg Castle, beter bekend als het einde van Shakespeare’s Hamlet.
Het museum werd op 5 oktober 2013 geopend door koningin Margrethe van Denemarken.

De onderliggende metafoor van de multimediatentoonstelling is een reis die begint met de verbeelding van het universele verlangen naar verre landen en avonturen op zee. Door middel van thema’s zoals haven, schip, scheepvaart, oorlog en handel, vertelde de maritieme geschiedenis van Denemarken aan de hedendaagse rol van de scheepvaartindustrie wereldwijd.
In de verschillende thema’s is gebruik gemaakt van indrukwekkende driedimensionale filminstallaties. Dit vereist veel origineel beeldmateriaal dat is terug te voeren op archieven en privécollecties. Bezoekers kunnen de interactieve spellen gebruiken om te ruilen, te navigeren en zelf een tattoo te maken.

Expositieontwerp: Kossmann.dejong | Lichtontwerp : Pelle Herfst